Användningsområden

Till bakning och matlagning
Vill du byta ut en del av sockret vid matlagning och bakning mot honung är det bra att känna till att ½ dl honung ersätter 1 dl socker. Honung är alltså dubbelt så sött som socker. Antingen byter du ut allt socker eller så byter du ut t.ex. 2 dl socker mot 1 dl socker + ½ dl honung.

Kom bara ihåg att minska ugnsvärmen med 10-20 grader eftersom honung har en lägre brännpunkt än socker. Honungen fungerar även som förtjockningsmedel i t.ex. såser, dressingar, marinader etc.

Tycker du det är klibbigt att hantera din honung kan det vara bra att väga den istället för att mäta upp den i mått.
1 dl honung = 140 g
1 msk honung = 20 g
1 tsk honung = 7 g
100 g honung = 0,7 dl

Tips!
I vår familj är det ultimata mellanmålet krämig turkisk yoghurt med nyslungad flytande honung som ringlas över.

En enkel vegetarisk maträtt får du även genom att ugnsrosta morötter, palsternackor, kålrötter, potatis och lök. Salta och strö över t.ex. oregano. Stek en bit halloumi som du blandar i. Värm upp lite honung till flytande form och ringla över maten.


För din hälsa
Har du bränt dig eller har ett sår? Stryk över honung eller använd ett förband med honung. Såret läker fortare och smärtan lindras. Testa även på insektstick.

Vi behöver väl knappast nämna att honung i varmt vatten eller varm mjölk (kom ihåg att inte sätta honungen i för varmt) är bra i förkylningstider.


För din skönhet
Torra läppar blir mjukare av honung.

Smörj in kroppen innan du går i bastun. Låt verka och duscha sedan av. Oj, vad len hud!
Gör en ansiktsmask av honung. Låt verka en timme. Skölj av. Oj, vilken lyster!

Skölj ditt hår med honungsvatten (2 msk på 2 liter vatten). Oj, vilken spänst!

En enkel bivaxsalva som vi använder till det mesta gör du så här. Salvan använder vi till allt från att ta bort mascara med till att bota sprickor i hälen. (Ps. Har du ingen ringblomsolja som nämns in receptet, går det bra med kallpressad ekologisk rypsolja.)
Har du egna tips på hur honung kan användas? Dela gärna med dig genom att kommentera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar