Bra att veta


Vad är honung?
En gång på en marknad fick vi frågan -Vad är honung gjort av? Frågan har vi skrattat åt många gånger, men där på plats och ställe blev vi ändå tagna lite på sängen. För vad är honung sist och slutligen gjort av? Råmaterialet för honung är nektar, d.v.s. blomsaft.

Bina samlar honungen för sin egen konsumtion och förser den därför med många viktiga kolhydrater. Ja, vi kan gå så långt att vi kan säga att honung tillför kroppen flera livsnödvändiga ämnen, som många av oss lider större eller mindre brist på. Många har försökt framställa honung på syntetisk väg, men ingen har hittills lyckats.


Vad innehåller honung?
Livsviktiga mineraler och spårämnen utgör 0,2 % av honungen. De viktigaste är kalcium, klor, koppar, järn, magnesium, mangan, fosfat, kalium, kisel, natrium och svavel.
Honung innehåller många vitaminer, framför allt ur B-gruppen. Dessutom har man i honung funnit pantotensyra, niacin och vitamin C.
Förutom viktiga enzymer som sackaras och amylas innehåller honung också aromatiska ämnen, ett gallämnen, ett östrogen och flera antibiotiska (bakteriehämmande) ämnen. Dessa ämnen brukar kallas för inhibitorer.

Mer om vad honung innehåller kan du exempelvis läsa här. 


Varför är honung så bra?

Som biodlare får vi inte säga att honungen är bra. Vi får inte marknadsföra vår egen produkt och säga att den har hälsosamma egenskaper när vi inte kan luta oss tillbaka på någon direkt forskning. Så det är inte vi som säger det här ... Men vi kan någon gång ha hört att honung tillför kroppen snabbverkande energi och fungerar allmänt stärkande. Den stärker immunförsvaret och har en antibakteriell och infektionshämmande verkan. Honung gör hjärtat starkare, påskyndar sårläkning och är bra för matsmältningen. Ja, det var några av de goda egenskaperna, men det finns många, många fler. Honung lär till exempel även vara bra för nerverna ...

Mer om honungens nyttiga egenskaper kan du hitta till exempel på bloggen Morotsliv. Kolla här! Och här!


Vad bör jag tänka på?
Vi är många som dricker varm honung i förkylningstider. Därför är det synd att så få av oss tänker på att honung för att bibehålla sin antibiotiska verkan inte får värmas över 38 grader. Doppa alltså inte honungsskeden i hett vatten.

Vill du ha flytande honung, till exempel till matlagningen, går det snabbt att värma upp den mängd du önskar i en kastrull.

Även hur din honung förvaras påverkar dess kvalitet. Förvara din honung i en tät burk, som skyddar från luft och fukt. Vid fel förvaring kan honungen börja jäsa. För att bevara de antibakteriella egenskaperna måste honungen även skyddas från ljus. Kraftiga temperaturväxlingar kan även inverka negativt på honungens kvalitet.


Hur länge håller sig honungen?
Vi sätter som 'bäst före'-datum på honungen ett år efter att den slungats. Men sannolikt håller den sig mycket bättre än så. I oöppnad förpackning skulle vi våga påstå att honungen håller sig åtminstone 2-3 år.

Under förvaringstiden kan det hända ett som annat med din honung. Mer om det kan du läsa här. 


Kan honung vara farligt?
I de flesta fall kan du lugnt njuta av din honung, men är du diabetiker måste du vanligtvis tyvärr helt avstå från att äta honung. Sockerhalten i honung är nämligen väldigt hög. Eftersom honung även i varierande mängd innehåller pollen kan du som pollenallergiker även reagera på honung. Detta är högst individuellt, men ta det försiktigt. Som du säkert även sett på dina honungsburkar rekommenderas honung inte till barn under ett år.


Tips på läsning
Sidan Allt om honung innehåller massvis med läsning, recept, tips och annat nyttigt

Inga kommentarer: