Vår honung

Egen bigård
Vår honung kommer från vår egen bigård, belägen i den lilla byn Anixor i Korsholm. Därtill har vi kupor utplacerade i byarna Voitby, Petsmo och Kvevlax, och Hankmo. Våra kupor är inte belägna nära stora odlingar eller livligt trafikerade vägar.


Rå, kallslungad honung
All den honung vi säljer är rå honung som kallslungas.

Det här betyder att vår honung, till skillnad från mycket industriprocessad honung, aldrig värms upp. På så vis kan vi lova dig att vår honung innehåller alla de nyttigheter honung skall innehålla. Vi lovar dig samtidigt att vår honung inte innehåller något annat än vad bina själva samlar in. Inga konstigheter här inte.

Vår honung är en halvmjuk, krämig honung där smaken varierar enligt de blommor våra bin fattat tycke för under säsongen. Dock är det bra att känna till att nyslungad honung alltid är flytande. Förr eller senare bildas det emellertid kristaller i honungen (honungen kristalliseras) och den får en fast konsistens.

En del av våra kunder önskar en helt obehandlad honung. Det här betyder att honungen inte ens rörs (vilket gör honungen mjukare och inte försämrar honungens kvalitet) utan istället direkt tappas på burk. Här kan vi verkligen tala om rå honung direkt från naturen. Nyslungad honung är alltid flytande, men förr eller senare bildas det kristaller i honungen, vilket ger den en fast konsistens. Den ovispade honungen hårdnar alltså med tiden och påminner mycket om den honung till exempel min farmor förvarade i stora glasburkar i skafferiet. Ni kanske minns honungen som gröptes ur med en varm sked?


Plast eller glas
 Precis som i de flesta affärer säljer vi vår honung i plastburk. Burkarna är av livsmedelsgodkänt plast och rymmer 450 g.

Men för dig som inte gillar plast säljer vi även vår honung i glasburk. Burken rymmer 500 g och pryds av en vacker blomsteretikett. Vi fick nämligen höra att många av våra kunder gärna låter sin honungsburk stå framme i köket, men har haft problem med att hitta en vacker burk. Det problemet finns inte längre vågar vi påstå. Ja, vår burk är så fin så den duger som bästa presenten.

Etiketten? Ja, den är ritad av den svenska formgivaren Kajsa Nilsson och givetvis är den tryckt på ett miljömärkt papper.

Som kund hos oss har du även möjlighet att tappa din honung i egen, medhavd burk. Är du till exempel storkonsument och ogärna har skåpet fullt av små burkar? Inga problem! Ta kontakt med oss i början av honungssäsongen så kommer vi överens om när du kommer till oss med väskan full av egna burkar. Läs mer under fliken "Köpa honung"