söndag 15 juli 2018

Färsk råhonung

Vad är så speciellt med den färska honungen kanske du undrar? Smaken!

Färsk honung nästan bränner på tungan, den är flytande och till färgen är den mörk och genomskinlig. Honung innehåller nämligen en mängd lättflyktiga aromer som försvinner under den första månaden. Det här gör att färsk honung smakar annorlunda än den honung du köper senare under året.

Nyslungad honung är alltid flytande, men förr eller senare bildas det kristaller i honungen, vilket ger den en fast konsistens. Den ovispade honungen hårdnar alltså med tiden och påminner mycket om den honung till exempel min farmor förvarade i stora glasburkar i skafferiet. Ni kanske minns honungen som gröptes ur med en varm sked? Det här kallar vi råhonung. Alltså helt obehandlad honung som inte värmts upp eller rörts om. En del av våra kunder suktar efter denna honung och kommer med egna ämbaren och burkar för att hamstra årets förbrukning. Den här honungen fås endast i början av honungssäsongen så det gäller att passa på.

En del kunder vill ha flytande honung året om. Det är svårt att få finsk honung att behållas i flytande form ... om man inte värmer upp den. Värms hård honung upp till flytande konsistens behåller den nämligen sin flytande form. Det är ju bara det att uppvärmd honung inte längre är lika hälsosam samtidigt som den får en lite annan smak. Vi "finsmakare" märker det på att den har en lite knäckig bismak.

Eftersom vi aldrig värmer upp vår honung har vi inte möjlighet att erbjuda flytande honung året om. Vår honung är halvmjuk till konsistensen, vilket kommer sig av att vi, när honungen börjar kristallisera sig, rör vår honung och på så vis slår sönder kristallerna. Det här förändrar varken smak eller nyttighet och många skulle även kalla det här för råhonung.

Men för oss är den äkta råhonungen den honung där vi inte varit och förändrat något och den kommer direkt ur honungsslungan.

Så nu vet du hur vi ser på honung. Har du aldrig smakat färsk honung tycker jag du skall prova. Det är en verklig smakupplevelse! Färsk råhonung säljer vi under juli och augusti. Antingen via REKO eller direkt från vår gårdsbutik där du även har möjlighet att köpa i egna burkar och kärl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar