tisdag 4 augusti 2020

Honung 2020

2020 har varit ett konstigt år på många sätt. Även för bina. Efter vintern klagade många biodlare på att de övervintrade samhällena var rätt små -även våra. Den kalla maj gjorde att bina växte långsamt i antal. När sedan juni exploderade blommade allt rätt snabbt och bimängden var inte tillräckligt stor för att ta tillvara naturens gåvor. I juli deppade bina mest över det regniga vädret och satt och tröståt av sin egen honung. 

Dessutom fick intresset för biodling ett rejält uppsving i våras och vi sålde många av våra bisamhällen till personer med honungssöt blick. 

Det här gör att den mängd flytande råhonung vi brukar sälja i lösvikt kommer att vara mindre än vanligt. Därför kommer vi inte att ordna vår traditionella honungskväll (ja Covid-19 kan ju även ha ett finger med i spelet här). Tråkigt, eftersom det har blivit en för oss efterlängtad tradition. 

Men vi har utarbetat ett system! Vill du köpa flytande, färsk råhonung gör du på följande sätt: 

1. Meddela önskad mängd (i kg) till maria.osteraker@gmail.com
Vi skriver upp beställningarna i den ordning de kommer in och så betar vi av listan så länge vi har råhonung att sälja. 

2. Vi väger upp honungen i vår hink. Det här kostar ingenting och priset för råhonungen är som tidigare år 11 €/kg

3. Vi kommer överens om när du hämtar din honung tillsammans med ett bankgiro. 

4. När du kommer hem kan du hälla över honungen i mindre burkar. 


Det är ingen risk att vår "vanliga" honung i glas- eller plastburk tar slut. Den kommer vi att sporadiskt sälja via REKO i Vasa. Vi kommer även att vara på Älvtorget 5.9 och så finns vår honung via Gårds Smak. Vi sänder även ut beställningslistor till företag om så önskas. Eller varför inte sälja via din förening eller ditt fotbollslag? 

Plus att man förstås kan hämta sin honung direkt från oss i Veikars. Egentligen är allt som vanligt, utom just råhonungen : ) 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar