onsdag 17 juli 2013

Årets första honungsskörd




Dags för årets första honungsskörd. Här är en honungsram fylld med honung. När bina har fyllt ramen täcker de ytan med vax. En ram skall vara till två tredjedelar täckt för att man skall veta att den är klar. Här ser ni att hela ramen är täckt. 


Nästa steg är att man avtäcker honungen. Det här kan göras på flera sätt. De första åren använde vi en avtäckargaffel där Jenk försiktigt avlägsnar bivaxet för att få fram honungen. Nu för tiden använder vi en avtäckare som värms upp med hjälp av vattenånga. Dels för att det går snabbare, men även för att betydligt mera vax lämnar kvar på ramen. Det här underlättar binas arbete nästa år. Vaxet renar jag och använder när jag kokar salva.


Här ser ni hur den läckra honungen kommer fram. Bina bygger så finurligt så kanterna sluttar lite inåt, vilket gör att honungen inte rinner ut utan hålls i ramen.


Nu sätter man ramarna i en honungsslunga som på hög hastighet roterar runt, vilket får honungen att bokstavligen flyga ur ramarna. Honungen samlas i slungans botten.


Nu är ramen tom och kan användas på nytt. Med några års mellanrum byts vaxet ut. Då smälter vi av allt gammalt vax och lägger i nya vaxkakor som bina kan bygga ut till honungsceller.


Och honungen tappas ur slungan. Honungen är egentligen klar att ätas nu, men om den skulle förvaras obehandlad så skulle den bli väldigt hård. Och eftersom de flesta vill ha sin honung mjuk/halvmjuk så väntar vi en stund till honungen börjar kristalliseras (tjockna). Då skall den vispas morgon och kväll i några dagars tid. Under tiden är det viktigt att hålla koll på både temperatur och luftfuktighet. Flytande honung kan man dock inte göra av vår inhemska honung (undantag finns som t.ex. duntrav). Om en och en halv vecka sätts honungen på burk. Klar! Den här proceduren upprepar vi med jämna mellanrum under resten av sommaren. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar