söndag 26 maj 2013

Pollenpremiär

När vi tänker på bin är nog honungen den produkt som de flesta direkt tänker på. Men pollen är en annan dunderprodukt som bina ger oss.

I korthet kan vi säga att pollen är det samma som energikulor. Genom att utnyttja energin i pollen kan ett bi vid behov för kortare stunder höja sin flyghastighet från normala 24 km/h till uppemot 50 km/h. Energikulor med turboeffekt.

För oss människor är pollen så hälsosamt eftersom det innehåller proteiner, vitaminer, mineraler och spårämnen ( i många fall högre än i honung). Pollen innehåller även fleromättade fettsyror, vilka förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Pollen innehåller till största delen essentiella aminosyror. Dessa syror är det enda som är nödvändiga för att vår kropp och som vi inte kan framställa själva.

Rent fysiskt så påverkar pollen hela kroppen, men det som är intressant är att pollen i hög grad påverkar hjärnan. Därför är pollen bra för äldre personer, barn och personer med inlärningssvårigheter. Ja, jag skulle kunna räkna upp mycket som pollen sägs vara bra för.

I fredags var första gången vi smakade pollen och då naturligtvis pollen från våra egna bin. På morgonen hade Jenk satt på så kallade pollenramar. De här "tvingar" bina att krypa genom ett galler så att det pollen som de har samlat i sina pollensäckar på bakbenen gnids av. Om du står och tittar på ett bi så kan du ibland se att de gnider sig väldigt mycket på bakbenen. Då samlar det pollen. Att fylla sina pollensäckar tar cirka 6-7 minuter.

Inne i kupan matar bina sina larver med pollen. Därför bygger de upp ett pollenlager för eget behov. Under våren kan man inte ta pollen för de behöver allt själv, men när maskrosorna börjar blomma blir det sådana mängder pollen att biodlaren bra kan ta en mängd pollen (ca 10 %) för eget bruk och till försäljning.

Så nu skall vi bli friska, vackra och gamla! Så hur smakar pollen? Det är väldigt sött. Och vi tyckte alla att det smakade något som vi inte direkt kunde sätta fingret på. Ända tills jag överraskat utropade -Hägg! och alla andra sa -Ja! Det är det ju. Det smakade precis som häggen doftar. Naturligtvis smakar pollen olika beroende på var de samlar och ni kan själva se att pollenkornen är av olika färg.

Vi kommer även att börja sälja pollen så är du intresserad kan du höra av dig om vi råkar ha i lager.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar