onsdag 24 april 2013

Bi-kakka

April är en spännande månad för många biodlare. Nästan för spännande. Det är nämligen i april som de flesta bisamhällen dör. Alltså de flesta bisamhällen som dör, dör i april. Orsaken till det här är att de svälter ihjäl. Varm sol som värmer kupan gör att bina vaknar till liv, men kallt väder som gör att ingen mat står att finna. Sälgen är för övrigt nästan den viktigaste "blomman" för bina, eftersom den blommar tidigt. I år blommar den inte alls. Inte ens videkissorna har slagit ut.

Därför går Jenk och pustar och stönar och kliar sig i huvudet. När skall han börja ge bina extra mat? För det kan inte heller göras när som helst. Nej, före det skall bina helst ha kakkat (skitit). Bina kakkar inte på hela vintern och under den första flygturen släpper de ut en hel vinters skit. Det här ser man som bruna prickar i snön (se bilden). Igår besökte vi våra tre bikupor hos min morfar och hela fältet framför kuporna var helt brunprickigt. Då blev Jenk glad. Och tänk vad mycket man inte lagt märke till tidigare. Bara för att man inte vetat vad man skulle titta efter. Å andra sidan har jag svårt att tänka mig att jag tidigare skulle ha intresserat mig nämnvärt för bi-kakka.

Om man börjar mata dem innan de har varit på sin kakka-tur spricker de visserligen inte, men de börjar kakka inne i kupan och det är ju inte bra. Då sprids det lätt sjukdomar. Det blir liksom ett litet slumområde inne i kupan. Och före man matar skall klotet bina övervintrar i ha börjat lösa upp sig, vilket i och för sig kan innebära att drottningen har börjat lägga ägg, vilket i sin tur innebär att de är i ännu större behov av mat ...

Ja, april är en spännande månad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar