torsdag 23 maj 2013

Full pott

I höstas invintrade vi tolv bisamhällen. Vintern, våren och vår väntan har varit lång. Oron har varit stor, men nu kan vi stolt konstatera att alla överlevt och mår bra. Full pott!

För det är ju inte bara att höra de första surren på våren. Nej, det skall konstateras att alla samhällen har en drottning, att drottningen lägger ägg, att det finns tillräckligt med pollen för larverna, att det inte blir för många puckelyngel. (Ett puckelyngel är ett obefruktat ägg, som blir till en drönare d.v.s ett manligt bi. Om det finns mycket sådana kan man misstänka att drottningen inte fungerar som hon skall eller att hon är obefruktad. )Och eftersom kuporna inte skall öppnas innan vädret är tillräckligt varmt, gällde det att ge sig till tåls.

Nu kan vi för tillfället dra en lättnadens suck. Det har varit en besvärlig vinter och vår och vi har hört att många yrkesbiodlare förlorat många samhällen. Det ser ut att bli brist på inhemsk honung även detta år. Något annat som påverkar negativt på mängden honung är att de flesta bisamhällen för tillfället har färre bin än normalt. Eftersom våren var så sen och bristen på blommande växter var stor kom drottningarna sent igång med att lägga ägg. Det betyder att mängden arbetsbin ännu inte är så stor. (De som samlar in honungen vill säga).

Och nu när allt plötsligt exploderar och det blommar av bara den är problemet det att det inte finns tillräckligt med bin för att ta vara på härligheten. Med så här varmt väder kan vi tyvärr ana att försommarblomningen (hägg, lönn, maskrosor ...) blir kort. Så .... våra små bin, jobba på! Heja, heja!

För oss fortsätter jobbet. Här näst skall flera lådor sättas på våra samhällen. Avläggare skall tagas (=samhällen delas) och nya drottningar skall odlas fram. Men mera om det senare. Alla lever ... skönt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar