tisdag 21 juli 2015

Problem med svärmar

Förra veckan var jag och flickorna på semester. Jenk kunde inte komma med. Han var hemma och fångade bisvärmar. Det är nästan så att han längtade efter mulet väder, eftersom bina svärmar vid varmt och soligt väder.

-Vi måste få ett slut på det här! utbrast han trött när vi kom hem pigga och fulla av semesterminnen.

Det tänkte vi lösa så här:

1. I våra bigårdar har vi två sorters bin, "Italienare" och Elgon. Våra italienare är mycket mera svärmningsbenägna.. Åtminstone hos oss. Så nu tänker vi låta Elgon ta överhanden. Det här görs "enkelt" genom att vi föder upp massvis med Elgon-drottningar. Sedan byter vi ut drottningen i varje samhälle till de nya. Och hon föder naturligtvis endast Elgon barn. Så genom att byta drottningen kan man byta ras på ett helt samhälle.

Det här funkar inte med alla raser, men att sätta in en Elgon drottning i en italiensk kupa lär fungera bra. Tidpunkten för detta är att sätta in den nya drottningen i samband med att man börjar med vinterutfodringen.

2. Bli lite klokare. När man vill utöka sin bigård kan man göra på två sätt. Antingen tar man avläggare (delar samhället) eller så fångar man en svärm och placerar den i en ny kupa. Vi har gjort på båda sätten och båda sätten är helt bra. Det som vi däremot inte har förstått är att vi borde ha bytt ut drottningen i svärmarna till en nykläckt drottning som inte har svärmat . Detta eftersom "svärmningsbenägenheten" ser ut att ärvas vidare och en drottning som svärmat föder upp bin och nya drottningar som i sin tur svärmar.

När Jenk beklagade sig för sin "bimentor" frågade han varifrån vi köpt våra första samhällen. När vi nämnde vem vi köpt dem av fick vi veta att denna biodlare förökade sina bisamhällen genom svärmar (som han då ibland sålde vidare) och det är troligen därifrån allt har fått sin början. Det här är alltså ingen kritik utan det är rätt vanligt att göra så här, men det kan löna sig att höra sig för hur samhället fått sin start innan man köper det.

Speciellt om man vill kunna ligga på stranden en varm och solig dag i början på juli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar